Články

Kateřina Pokorná: Narozeniny (28.1.2015)

Mám narozeniny. Ale ten sváteční pocit výjimečnosti tohoto dne, který si pamatuju z dětství, se nějak nedostavuje. Zašla jsem si na malé kafíčko do kavárny a u vedlejšího stolu vyslechla rozhovor dvou kamarádek: Ty máš za tejden narozky, vidˇ? Chystáš oslavu?“ - „Co bych asi měla podle tebe slavit?“ Říká druhá. „ Že mně opustil chlap? Nebo že po těch pěti letech sotva uživím sebe a kluka, protože ten lump mi neplatí? Že jsem nebyla už čtyři roky na dovolený, i když padám na hubu, protože někdo to topení zaplatit musí?
Že mi je pětačtyřicet, mám z toho všeho šedivý vlasy a nemám teď ani na kadeřníka?“ Jsem unavená a na nějaký oslavy nemám fakt náladu. Není co slavit.“ „ To je fakt.“ Odpovídá kamarádka, ve snaze přítelkyni utěšit. „Proč v našem věku oslavovat, že nám je ještě o rok víc. Narodit se, není žádná zásluha. To se stane každýmu. Tak proč to každej rok slavit, když není důvod. Hele, je půl, kroužek končí dětem ve tři čtvrtě. Musíme jít ať to stihnem. Zaplatíme, jo?“
A tak sedím u svého stolku a najednou mi to dochází. Nejde to, kdy má člověk narozeniny. To opravdu není důvod k oslavě. Důvod k oslavě je, když zvládnu to, co mi život naložil. Je! Je co slavit! To, že jsem sama vychovala dva syny, kteří jsou schopní v tomhle světě žít, to, že jsem si našla nejlepší přítelkyni, které můžu zavolat i o půlnoci a spoustu dalších přátel, kterým je se mnou dobře. To, že přes všechno, co mně potkalo, mám pořád chuť dělat lidem radost. To, že už vím, že i když se mi někdy všechno hroutí a fakt se nedaří, mám schopnost takové situace překonat. Dokázala jsem spoustu věcí hodných oslavy! Vytvořit útulný domov, kde je dobře všem, kdo mně navštíví. Spřátelit se s kamarády mého dospělého syna, přesto, že jsem o generaci starší. Svými divadelními hrami rozesmát stovky lidí. A desítkám těch, kteří je hrají, dát pocit naplnění a smysluplnosti. Naučila jsem se přijímat, ale také v pravou chvíli říct ne. Dokázala jsem mnohokrát uvařit jídlo, i když nebylo z čeho a fungovat i když nebyla právě chuť. Mám tisíc důvodů k oslavě. Daleko víc, než je v životě člověka narozenin. Tak jo, tak tedy všechno nejlepší!!!
www.tetakaterina.cz
 

« Zpět