Jak meditovat

Jak meditovat

O meditacích má mnoho lidí zkreslenou představu. Mají pocit, že to je něco, co je příliš složité a nepochopitelné, něco, co je jen pro vyvolené, minimálně pro osvícené a nebo pro naprosto ulítlé jedince.

To je ale veliký omyl. Každý na světě byl někdy v meditaci. I vy! Zdaleka to není tak složité, jak si myslíte. Když například koukáte někdy "do blba" jste právě v meditaci. Umíte to bez problémů. Jde jen o to, se do takového stavu dostat cíleně a s určitým záměrem.

Meditace je mírně změněný stav vědomí. Stav, ve kterém se zpomaluje kmitočet frekvencí našeho mozku. čím pomalejší frekvence jsou, tím vyšší stav meditace. Všichni jsme v tom stavu denně. například těsně před usnutím. ještě víme, že jsme v posteli, ale naše vědomí už zároveň pomalu začíná snít...

V meditaci jste ve stejném stavu, pouze prostě neusnete. A když se to náhodou stane, nic se neděje, aspoň se dobře vyspíte.

Tou dokonalou meditací je myšlen stav, kdy je naše hlava zcela bez myšlenek. kdy jste pouze v čirém Bytí. Můj oblíbenec Osho takovou meditaci nádherně definoval: "Meditace je stav, kdy se trefíte mezi dvě myšlenky a zůstanete tam."

Málo kdo ale takovou meditaci na první dobrou zvládne. V dnešním civilizované a hektickém světě potřebujeme nejprve naše myšlenky utřídit a jejich přebytečnou energii vybít, než se nám povede dostat se "za myšlení".

Proto doporučuji začít meditacemi s vizualizemi. Zkrátka jako když zavřete oči a představujete si třeba jak jste se měli vloni na dovolené a jak jste se tam procházeli po pláži. ˇUplně stejně si můžete představit vlastně naprosto cokoli. Třeba jak létáte nad mořem, nebo hopsáte po mráčcích a nebo jak si povídáte s andělem.

V meditacích vůbec neřešte, že to, co vidíte, je jenom vaše fantazie. Ani ta vaše fantazie není náhoda. Stvoří vám přesně to, co potřebujete a v podobě, jakou potřebujete. Kdyby si anděla představilo tisíc lidí, anděl každého z nich bude vypadat jinak. To, co vidíte v meditaci, je v podstatě jen jistý druh energie. To jen my lidi potřebujeme dávat jí nějakou hmotnou podobu. A o to se stará právě naše fantazie. Tím si jen pomáháme tu určitou potřebnou energii zhmotnit, abychom s tím mohli třeba komunikovat, pohybovat se v ideálním prostředí, nebo v něm dokonce něco prožít a vůbec lépe to celé vnímat. Dokud to budete stále svými myšlenkami analyzovat, nikdy si meditace neužijete. Neřešte proč vnímáte to a to a že to třeba vůbec nemá v tuhle chvíli logiku.

Vesmír si poradí. Je daleko logičtější, než je schopen posoudit náš nedokonalý mozek. Ten to jen nedokáže pobrat. Vstupujte do meditací jako dítě do hry. Nic neřešte a sněte si...představujte si co jen vás napadne a meditace se pro vás stane tou nejkrásnější a nejdobrodružnější zábavou.

Pokud chcete v meditaci nalézt odpověď na nějakou otázku, pak stačí své tělo uvést do klidu, soustředit se na daný problém a pak už jen vizualizovat si nejvhodnějíší pro nás příjemnou představu něčeho, z čeho se o té věci dozvíme co nejvíc. Třeba toho anděla, který nám náš dotaz zodpoví.

Zde na webu najdete spoustu inspirací k vašim vlastním meditacím. Ničeho se ale nemusíte striktně držet. Buďte svobodní. Sami si vytvářejte svůj svět v meditacích. A čím víc s nimi budete pracovat, tím snáze časem dokážete i "trefit se mezi dvě myšlenky a zůstat tam".
 

« Zpět