Fórum Tety Kateřiny

Krásný sluníčkový den Vám přeje Teta Kateřina
Právě je čtv, 28 bře 2024, 22:37

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Děti
PříspěvekNapsal: ned, 20 črc 2014, 22:24 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát, 14 čer 2013, 12:02
Příspěvky: 140
Ráda bych se zeptala vás, kteří máte zkušenosti s výchovou dětí a působením na děti.

Mně se totiž zdá, že dnešní malé děti jsou vychováváni příliš liberální výchovou, tzn. je jim povolováno všechno, nejsou usměrňováni, a nakonec se tahle výchova obrací proti rodičům, protože jejich děti je v pozdějším věku tzv. "přerostou", jsou drzí vůči rodičům a neposlechnou je v ničem, dělají naschvály a záměrně problémy. I mantinely ve školách se mi zdají, že tomu jen nahrávají. To mě přivádí k otázce, jak dnešní malé děti vychovávat a jak na ně působit, aby z nich vyrostli slušní lidé, kteří mají určitou úctu k ostatním lidem a také sami k sobě. Je to trochu zvláštní, ale spousta těch indigových a křišťálových dětiček jsou, s prominutím, pěkný spratci. Jsou dnešní děti opravdu tolik jiné nebo spíš je jiná dnešní výchova dětí a přístup k nim?
Dřív když se sešlo pár maminek s dětmi, tak si maminky popovídaly a tolik se netočily jen kolem dětí. Děti si spolu asi hrály nebo si hrál každý sám. Když se sejdou dneska, tak si nepopovídají. Buď se děti rvou a nebo jakýmkoliv jiným způsobem se snaží upoutat pozornost dospělých na sebe, ale sami si spolu hrát nechtějí. Samozřejmě že chápu, že sebestřednost je přirozenou vlastností dětí, ale zdá se mi, že to zachází do extémů.

_________________
Dřív jsem sem chodila pod přezdívkou elena6.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Děti
PříspěvekNapsal: ned, 20 črc 2014, 22:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát, 14 čer 2013, 12:02
Příspěvky: 140
Zajímala by mě i nějaká dobrá a praktická literatura na téma, jak vychovávat a pozitivně působit na děti. Pokud byste o nějaké věděli, byla bych moc ráda.

_________________
Dřív jsem sem chodila pod přezdívkou elena6.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Děti
PříspěvekNapsal: pon, 21 črc 2014, 12:56 
Offline

Registrován: čtv, 08 zář 2011, 11:51
Příspěvky: 72
ahoj, leni, těžko říct, jestli ti v tomhle někdo poradí, já čekám miminko, a to víš, že mne taky napadají různé otázky ohledně výchovy, mého chování, zažitých vzorců apod. čím více se blíží porod, tím se člověku honí více těchto myšlenek, ale nejsem si úplně jistá, že se na to dá připravit. Někdy mám pocit, co vnímám v okolí, že si my dospělí myslíme jak ty děti umí dělat jen lotroviny, a zakazujeme, poučujeme, moralizujeme a pak si vždy vzpomenu jak nás vychovávali naši rodiče, a bylo to docela peklo, takže se určitě objevují lidé, kteří chtějí dělat věci jinak. A pak to tak třeba i může být tak, že dětí jakoby neznají hranice, ale spíš mám pocit, že jde prostě o to jak to máme my osobně v hlavě uspořádané a vnímáme to všechno. Navíc je každý člověk fakt individuální a osobitý, takže si můžeš stejně říkat všechno možné jak budeš dělat, a co rozhodně ne, a pak tě to stejně kopne někam jinam :sunny: Literatury je dost, já jsem například četla: Vychováváme děti a rosteme s nimi od Naomi Aldort, jde myslím stáhnou i v PDF na ulož to.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Děti
PříspěvekNapsal: pon, 21 črc 2014, 13:06 
Offline

Registrován: čtv, 08 zář 2011, 11:51
Příspěvky: 72
a možná by tě mohla zajímat i tato kniha:

https://www.kosmas.cz/knihy/148188/liny-rodic/

ale tu jsem zatím ještě nečetla, chystám se na ni :smile:

kopi


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Děti
PříspěvekNapsal: úte, 22 črc 2014, 20:56 
Offline

Registrován: ned, 19 úno 2012, 20:04
Příspěvky: 24
Bydliště: okres Blansko
Tak nějak souhlasím s Lenkou, ten pocit mám asi stejný, jenže každá generace je odlišná a ta porevoluční asi ještě víc, ale není se čemu divit, během pár let přišel rychlý obrat. Manželka pracuje ve školce a ty děcka jsou drzí už tam, jenže učitelky se bojí více přitvrdit, protože pak přijdou jejich rodiče si postěžovat, že paní učitelka si zasedla na jejich hodné dítě, ikdyž všichni vědí, že je to nevychovanec.
Když si dcera dovede nějaké kamarádky dom, tak pěkně zírám jak jsou některý drzí, ale naštěstí nejsem učitel ...

Sám bych taky potřeboval radu, je to složitý....


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Děti
PříspěvekNapsal: stř, 23 črc 2014, 14:23 
Offline

Registrován: pon, 10 čer 2013, 10:03
Příspěvky: 10
Ahojte,

tiez mam dieta a od narodenia som toho vela uz precitala, ale kazdy rodic je iny a ma iny charakter a tym padom tak vychovava i svoje dieta. K dietatu pristupovat s laskou v kazdej situacii a vysvetlovat a vysvetlovat co je spravne. A vela detom citat, citat a rozpravat sa s nimi. Dieta je s matkou v kontakte skoro 24 hod dennne az kym nepojde do skolky, takze vela vzorcov spravania si prebera od najblizsich s ktorymi je v kontakte najcastejsie.
Osobne si myslim, ze matka musi byt silna a ist vo vychove podla toho ako to citi a drzat sa intuicie. Aj ked pocuje vela roznych rad ... vychovava si cloveka s ktorym bude cely zivot v kontakte. Urcite sa nepliest do vychovy inym, ale najlepsie je byt iba pozorovatelom a ist prikladom spolocnosti. Nikdy nevieme v akej zivotnej situacii sa nachadza iny rodic a co momentalne riesi za osobne problemy.
Kazda generacia deti je ina, lebo su vyhovavane v inych zivotnych podmienkach, to co bolo pred 10 rokmi uz neplati dnes, vyvoj ide velmi rychlo dopredu, ludia sa menia, maju ine zivotne problemy teraz ako boli v minulosti a tym prisposobuju i svoj zivot.
Rozvodovost je vysoka, rodiny su rozbite ovela viac ako v minulosti, niekedy sa pracovalo 8 hod denne a dnes je to 10h i viac. Hypoteky ludia musia splacat a s detmi nema kto byt po skole, deti vychovava casto ulica ak nemaju kruzky. Ak rodicia nemaju na kruzky...chuvu a pod. Tych socialnych problemov je viacej a tym padom to zasiahne i deti a vychova. Deti sa rychlo ucia, treba im ale dokladne vyvetlit co je spravne a co nie.
Leni ak rodic nenaucil dieta hrat sa tak to nevie, dieta to treba naucit. Dieta nevie ako ma prist ku kamaratovi na ihrisku a hrat sa, nikto mu to neukazal. Tie velmi bystre deti to v neskorsom veku odpozoruju a naucia sa to, alebo to vycitia same co je spravne a co nie ak rodicia to zanedbali a nemali na to cas.
Od prveho dna pristupovat k detom s respektom a s laskou.

Doporucujem pozriet stranky od Katky. Poucne.
http://www.nevychova.cz/

Pekny den.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Děti
PříspěvekNapsal: stř, 23 črc 2014, 15:25 
Offline

Registrován: sob, 24 led 2009, 16:49
Příspěvky: 22
hezké odpoledne všem, tak nějak si taky nevím rady..mám 3 děti, 2 dospělé a 7letého syna..a u něho jsem ztracená, nejraději by seděl u telky, vůbec neposlechne, je drzý , sprostý, klidně mi řekne, že jestli se ostříhám, změním barvu vlasů, tak mě nebude mít rád a odstěhuje se k tátoj, a že nesmím mít žádného partnera atd....stále se mnou spí, prý se bojí jinak, a pak se to otočí a zase mě má rád atd....teď nás čeká škola a nevím, jak to půjde, u ničeho nevydrží.......ti starší to bylo úplně něco jiného, taky jsme byli sami, ale fungovali jsme, drželi při sobě, když jsem měla vztah, úplně v poho...Mám teď nějaké knížky, asi bych měla začít u sebe....možná mi chce něco ukázat, ale nevím.....někdy úplně stagnuju ....snažím se mu některé věci vysvětlovat, ale jde to úplně mimo něj...vidí to jen po svém.....možná někdo jste něco podobného taky zažíval a poradíte...... :dunno: či doporučíte....už jsem chtěla jít k nějaké psycholožce a snad by pomohla u něj i kinezologie, aspoň mi to doporučují.....může tam být nějaký blok, kdo ví......co myslíte??!! moc díky za každou radu :thumb: :hi:


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Děti
PříspěvekNapsal: čtv, 24 črc 2014, 18:05 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát, 23 led 2009, 13:51
Příspěvky: 99
Bydliště: Domažlice
rodinné konstalace zkus je Míla Růtová je dělá v Plzni


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Děti
PříspěvekNapsal: ned, 27 črc 2014, 15:21 
Offline

Registrován: stř, 18 úno 2009, 15:22
Příspěvky: 245
Když si koupit knihu o rodičovství, tak kdy byla naspána, né vydána. Starší knihy 5 let už jsou mimo mísu. Víte, reagují postaru, neberou v potaz fenomén internetu, her, virtuální reality, reklamy a manipulace. Dneska tento virtuální svět jim ukazuje co je správné a co né, nedokáži to sami rozlišit a vy nemáte šanci v boji proti nim. Jediná cesta je aby nesměli hrát hry( vložené reklamy a návody, co musíš mít, jak máš vypadat, co je cool, a jak se máš chovat na párty a td,), četovat( na každé stránce je něco a nebo tam něco naskakuje a mění se to). Vždyt už prodávají DVD pro 2 leté děti. Věřte ši něvěřte, oni ví, jak vaše dítě reaguje, funguje, co vnímá a co né a jak na něj pusobit. vy si nic nenalhávejte, že vy taky jo, že ho znáte. Spíše než knihu o výchově spíše knihu o rodičovství, ale zase, jak poznat kvalitní, když... betselery jsou asi proč propagovány bysnnisem. Myslíte si, že mají zájem, aby rodič vychovával své dítě. Aby bylo samostané, zodpovědné, o všem přemýšlelo než na něco kývne. A kdo by kupoval jejich zbytečnosti, volil své bezduché zástupce...doplonte si sami. Copak zdravě uvažující rodič dá svým dětem kreditku a vypustí je do supermarketu. A vidíte, předběhli vás. Naučí dítě jak vás donutit aby jste je poslouchali, a vás zpracují, že je to normální, když se dítě takto chová, oni ostatní jseou taky takový, to je tou dobou. Víte, ještě dnes je normální, když se dítě narodí, dostává věci po druhých a vy je posíláte taky dál. A kdy se to DÍTĚ ZMĚNÍ, KDY UŽ NECHCE NOSIT POUŽÍTÉ OBLEČENÍ, ALE MUSÍ MÍT DRAHÉ, ZNAČKOVÉ. To dítě je stejné, vy jste podlehli komercializaci, jejich nátlaku. Není to v dítěti, ale ve vás. Navíc vás zámerně nepřpravili, i když to ví, že děti jsou dnes jiné, než dříve. Souvisí to i ze změnou energie země. To je ale jiná. Oni už nechtějí být vedeni, nechtějí nařizovat, nastavovat mantineli, chtějí od rodiče, aby s ním diskutovali, aby byl jejich přítel, rovnocený oboustraně.Oni se dnes narodili, aby vše staré zničili, zbourali manitinely, zákony, aby mohla přijít jiná doba. Lepší.
Ted k vám. Citové vydírání patří do repertuáru dnešních dětí. Nesmíte mu celý život to dovolit. Jenže, děláte to i vy a oon vás následuje. Kdo z vás ví lépe, co by měli jeho rodiče dělat v domovbě duchodcu, kolikrát jim nadáváme, že se nechali nachytat od prodejcu, ale kdo s nimi diskutuje, kdo jim naslouchá a vysvětluje...Klidně ho vyhod k tatínkovi. Víš sama dobře co ti ted napíšu, i když to nebudeš chtít slyšet. Nemuže se chovat jako tvuj partner jassicco, a říkat ti, co smíš nosit, jak se česat. To nesmí ani tvuj muž. Dokud mu nestanovíš, co si k tobě smí dovolit, bude to horší a horší. nejhorší na tom je to, že ty tohle dítě za chvíli vypustíš do školi, chudáci učitelé, do života, chudák manželka, jestli s ním vubec někdo vydrží. Není to v jeho kamarádech. Vy sama máte strach, že zustanete sam. věřte mi, kdysi jsem radil kamarádce, rozváděla se, nejstarší dcera chtěla v 15 k otci. zapři se, říkaL jsem jí, nedej ji znát jak moc tě to bolí. Děláš to pro ni, ale i pro sebe. Musí za každou cenu vědět, že ji máš ráda. Že se muže kdykoliv vrátit, že ji to nebudeš vyčítat. Bolelo to, ale skutečně asi za tři měsíce s brekem přišla za maminkou. Řekl jsem jí, možná to pozná a bude se chtít vrátit, ale jsetli ji ted odkopněš a řekneš jí, že tě zradila, nebude mít potom, kdyby se to stalo, kam jít. Vyženeš ji kvuli svému zraněnému egu na ulici. Poslechla mne, chodila se ke mně vybrečet, ale vytrvala a pochopila, že láska není o tom, jestli s ní zustane a nebo pujde s otcem. Navíc ve vtém případě, otec asi nebude skákat jak on píská, tvrdě u něj narazí. možná dnes mu kupuje dárky, kupuje si ho, ale až mu hypoteticky by měl jednou říci, nepujdeš do divadla, jinak tě nebudu mít rád. Co myslíte že by jeho otec udělal. Není výchova jednoduchá, ale možná jednoduchá rada. Nedělat nic, co by jsme nechtěl, aby druzí dělali mně. třeba moje bývalka, prostě kluk v 15 si musel sám prát ponožky. začal jsem si je prát i já, aby to nebral jako diskriminaci. Jeho názor měl stejnou váhu jako muj, s tím, že ale věděl, že já mám ale poslední slovo. když jsem mu dal volnost, tak jsem to nesměl, nesměl, nesměl brát, že ztrácím u něj autoritu. Spíše naopak. A na posled, děti kopírujíé rodiče. Když si rodiče neváží politiku, nadávají na ně, přehnaně se domáhají svých práv v obchodech, za své peníze mužu chtít co chci, jak se chovají jejich děti. tatínek nemá uctu k nikomu, ke komu bude mít uctu jeho syn.Aká matka, taká katka.
PS: pozor. společnost v duchu vydělj za každou cenu, neměj žádný starosti a co je nad tvoje pohodlné chápání nech odborníkum, který taky chtějí vydělávat a chtějí mít své pohodlí a na nikom a ničem jim nezáleží. Proto pozor na diagnozi typu nezvladatelný, nepřizpusobivý, hyperaktivní-to není psichycká porucha, která se léčí léky. Je to bud výchovný selhání, nebo stravovací pochybení ale né nemoc. Mohlo by se stát, že vám z dítěte udělaji bud mrtvolu a nebo závisláka. Mé kamarádce, chvála bohu poslechla mne, dnes je její kluk uplně normální mladý člověk. ve třetí třídě ji psycholžka napsala na doporučení paní učtelky viad..ted si ani nevzpomenu na název toho léku, v USA se používal mnoho let na vše, menstruační problém, bolesti hlavy až na nakopnutý palec...bohužel po desetiletích se zjistilo, že je silně návykový a byl zakázán jeho volný prodej, do tý doby byl často i jeho název propagovaný ve filmech, znáte ho každý z těch filmu.Když to řekla této psycholožce, ta se ji vysmála, že v tom případě by ji ministerstvo nedovolilo předepisovat dětem. Zvlášzní, co platí za hranicema u nás né. A při tom se stačí podívat na internet.


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Děti
PříspěvekNapsal: ned, 27 črc 2014, 17:42 
Offline

Registrován: čtv, 08 zář 2011, 11:51
Příspěvky: 72
Jožko, souhlasím :sunny:
a mám štěstí i v tom, že jsem obklopená lidmi, kteří přistupují k dětem jinak, chodí s nimi do přírody, jdou jim příkladem, učí je spoustu věcem ohledně ekologie, vztahu ke zvířatům a lidem apod., samozřejmě si uvědomují i možnosti této doby, počítače aj. a snaží se to regulovat. jdou jim právě příkladem, každý chybujeme, to patří i k výchově dětí, ale je třeba si to uvědomovat a pak udělat jinak. mě občas vyděsí, že se stále objevuje dost lidí, kteří si myslí, že dítě bude poslouchat pouze příkazy, podle toho jak chceme my, slušnost a úcta k druhému se tu jaksi zaměňuje s tím, že máme být stádo, které nesmí nic říct, aby se někdo neurazil, a hlavně se stále sklánět před "autoritami" - to je ještě pozůstatek z dob minulých, není to příjemné mne jako 33leté ženě, a věřím, že to není příjemné ani dětem, když se to po nich vyžaduje. a zaznělo tu, že učitelé to mají teď těžké, ano to mají, ale školství se zatím taky nijak radikálně nezměnilo, jede se stále ta stará forma, která už nikoho nebaví. myslím si, že máme hold každý začít pořádně makat u sebe a svých rodin, aby se tu něco změnilo a taky hledat i to dobré, nejen to špatné, jak jsme zvyklí, jedině tak můžeme dětem předávat něco kvalitního
:color:


Nahoru
 Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz