TĚŽKÉ KOVY
Těch se tělo zbavuje složitě. Nedokáže to ani očistná kúra. Znamená to tedy, že je nesmyslná? Určitě ne. Jen bychom měli vědět, jaký může být její skutečný smysl.
Není složitý. Dovede povzbudit látkovou výměnu v našem těle. Dodá mu dostatek vhodných tekutin, které jsou klíčové pro chod všech orgánů. A v kombinaci s odlehčenou, racionální stravou i pohybem zlepší a vyladí spoustu tělesných funkcí. Abychom ale dosáhli tohoto ideálu, musíme o takové kúře něco vědět.
Nečekané efekty pití Jejím základem bývá popíjení bylinných čajů nebo rozředěných koncentrátů z léčivých rostlin, které si můžeme koupit v lékárně. Často využívá dva typy bylin. První podporuje vylučování (pampeliška, sedmikráska, slivoň, květ trnky, fenykl apod.). Druhý dodává organismu vitamíny, minerály a další důležité látky (listy černého rybízu, šípky, vrbová kůra, ovesné obilky, plody černého jeřábu aj.).
Popíjení čajů a dalších vhodných tekutin v průběhu dne je důležité i proto, že hodně lidí málo pije. Zhoršují tím fungování svého organismu. Ten tvoří z 60 až 70 % právě voda. Denně bychom měli vypít 2-3 litry správných tekutin. Vedle balených vod a ředěných džusů to jsou ovocné a zeleninové šťávy, které si připravíme na odšťavňovači, případně ovocné čaje.
Ženy středního a vyššího věku, podobně jako školáci nebo učňové, málo pijí. Opakovaně to potvrdily výzkumy Státního zdravotního ústavu v Praze. Spousta žen nezvládne ani polovinu doporučeného denního množství.
Když se naučí dostatečně pít, často se jim zlepší: - pleť nebo dermatologické problémy - necítí se tak unavené a lépe se soustředí; - bolí je méně hlava; - nejednou se jim zmírní i potíže, které často doprovázejí premenstruační syndrom; - ustoupí problémy se zácpou atd.
Čím víc bylin, tím víc komplikací Pokud si čaj z bylin budeme vařit sami, měli bychom se o výběru vhodných rostlin poradit v zelené lékárně.
Odborníci doporučují, abychom jich nemíchali dohromady víc než čtyři až pět. Jinak riskujeme, že mezi nimi může dojít k rušivým, nebo dokonce k protichůdným reakcím.
Něco jiného jsou extrakty a koncentráty vyrobené specializovanými výrobci. Ti si dokážou pohlídat, aby k něčemu takovému nedocházelo i při značném počtu rostlin.
Čaj je dobré uvařit z nechlorované vody, protože chlór může s některými přírodními látkami nežádoucím způsobem reagovat. Stačí třeba kvalitní balená voda bez bublinek. Vhodné není ani hliníkové nádobí. Lepší jsou neutrální nádoby ze skla, porcelánu, keramiky nebo smaltu.
Výplach střev je nesmyslný Některé ženské časopisy doporučují jako součást očisty speciální diety. Jedním z posledních hitů byla hollywoodská nebo také jablečná dieta. Její autoři slibovali úžasný očistný efekt poté, co ženy budou jíst tři dny jen jablka. Na závěr měly vypít večer půl šálku olivového oleje.
Nic proti jablkům a skvělému olivovému oleji. Ale zkuste se zeptat odborníka, jak nesmyslnou zátěž představuje pro organismus fakt, že mu tři dny dodáváme jenom rychlé cukry. Jablečnou kúru navíc uzavřeme sklenkou oleje.
Po této kombinaci se ženy mohou dočkat v lepším případě průjmu, v horším případě žlučníkového záchvatu.
Lékaři varují před rozšířenou představou, že nás průjem vyčistí. Pravda je taková, že při průjmu ztratíme hodně důležitých tekutin a minerálů. Zdravého na něm není nic.
Stejné je to i s výplachem střev. Odpady, které díky této svérázné formě klystýru vyloučíme z těla, se nám ve střevech zase brzy nahromadí. Předpokládané očištění tedy vezme velmi rychle za své.
Málo známá rizika Většina lidí netuší ani to, jaká úskalí výplach skrývá. Třeba protržení střevní stěny. To hrozí pacientům s relativně častou komplikací: výchlipkami na střevech. Hlavně tehdy, pokud jim výplach dělá nedostatečně erudovaný člověk.
Rizikové je i to, když ho podstoupí pacient s umělou srdeční chlopní nebo člověk se zanícenou střevní sliznicí. Výplach totiž zbaví střeva přirozené mikroflóry a hlenu, které ho chrání. Pokud tato bariéra padne, mají nežádoucí bakterie daleko větší šanci zhoršit zánět střevní stěny nebo dokonce proniknout skrze ni až do krevního oběhu. Snadno pak vyvolají vážnou infekci v srdci.
A naopak pozitivní efekty očistné kúry může podpořit masáž reflexních bodů, například na plosce nohy. Ale také lymfatická masáž. Ta stimuluje lymfatický systém, který je součástí imunitního systému. Odpovídá za sběr a odplavování odpadních toxických látek z tkání.
Půst nastartoval jejich tloustnutí Vraťme se k dietám. Existuje jich dlouhý seznam. Stejně jako u hubnutí nemají ani u očistných kúr žádný reálný smysl. Naopak jídelníček, ze kterého vyloučíme některou z jeho přirozených složek, snadno nadělá víc škody než užitku. Rozumné je pouze, pokud se při očistě snažíme jídla odlehčit, jíst rozumné porce a víc dodržovat pravidla racionální stravy.
Jakékoliv extrémy typu půstu způsobí víc škody než užitku. Třeba tím, že organismus vystresují a přinutí ho přepnout na úsporný režim, kdy ukládá do tukových zásob i tu energii, kterou by normálně spálil. Způsobí, že tloustneme, i když nejíme přehnaně moc jídla. To je docela smutný výsledek takové očisty.
Super potraviny Jsou lidé, kteří jedí během celé očistné kúry červenou řepu kvůli jejímu příznivému vlivu na játra. Další nedají dopustit na kyselé zelí kvůli vitamínům, probiotickým bakteriím a vláknině. Tu obsahuje také květák, kapusta, kedlubny nebo ředkvičky. Spolu s látkami, které jsou prevencí proti rakovině.
Americký lékař Steven Pratt, autor knihy Čtrnáct potravin, které změní váš život, propaguje brokolici, borůvky, čaj, dýni, fazole, jogurt, krůtu, oves, pomeranče, rajčata, sóju, špenát, tuňáka a vlašské ořechy. A vášnivě vysvětluje čtenářům, proč to jsou super potraviny.
Při očistné kúře má smysl jíst jakoukoliv zeleninu. Najdeme v ní obvykle řadu cenných látek, má minimum kalorií a obsahuje vlákninu. Ta nám přirozeně pročistí střevní stěny. A také pomůže zvládnout případné návaly hladu, protože nás na delší dobu zasytí.
Ze sacharidů jsou výhodnější ty delší, které jsou například v celozrnných výrobcích. Z mas potom lehká bílá: kuřecí, krůtí, králičí a zejména maso ryb.
Pohyb jako lék Jen málokde se dočteme, že efekt očistné kúry hodně podpoří myslí, že je během ní ideální cvičit jógu, taj-či nebo nějaké bojové umění. Nepracují totiž jen s tělem a s dechem, ale také s naší psychikou. Dokážou nás otužit a hlavně uvolnit, dívat se na věci s určitým nadhledem atd.
Ovšem stejně zaujatě lze zdůrazňovat přednosti jiných sportů. Je to jako se super potravinami. Některým lidem asijská cvičení vyhovují a jiní dosáhnou podobné efekty na tenise, při spinningu (jízda na stacionárních kolech), při pilates nebo na tréninku salsy. Neexistuje univerzální sport nebo aktivní pohyb pro všechny.
Lékaři doporučují plavat, chodit na procházky nebo jezdit na kole. Ale pokud nás to nebaví, vydržíme jen omezenou dobu. A naopak. Rádi se budeme vracet k aktivitě, během které se vyřádíme a odreagujeme. Při očistné kúře i po ní.
Sport nepochybně zlepšuje činnost trávicího a vylučovacího traktu. Stejně jako bezpočet dalších tělesných funkcí. Když se podíváme na dlouhý seznam jeho pozitivních efektů na lidský organismus, můžeme mít pocit, že čteme o nějakém senzačním léku. Paradoxní je, kolik lidí v něm vidí nudnou a otravnou banalitu.
Kde vám poradí Pokud se chcete poradit o bylinách vhodných pro očistnou kúru, můžete to udělat v zelených lékárnách nebo na bezplatné informační lince 800 500 500 . Tam vám poradí, i pokud jde o účinky a využití koncentrátů z bylin, které lze koupit v lékárně.
===============================================
Další, podobnou a poučnou úvahu nabízí Mudr.Petr Mareček:
Co nabízí citrusová očista? Grep, pomeranč nebo některý další z citrusových plodů jako jednoduchý přírodní produkt na vyčistění střev. Podle stoupenců této metody, která má očišťovat zažívací trakt, je potřeba sníst jeden kus některého z těchto plodů dvě hodiny po posledním večerním jídle. A pak už nic nekonzumovat.
Každodenní přísun dužiny z citrusů nám prý dokonale vyčistí střeva od všech toxických usazenin. Působí ve střevech jako štětka na vymývání sklenic. Ideálně nám vypucuje klky, tedy výstupky na sliznici střev. Ale zároveň je šetrná. Díky tomu údajně nemusíme doplňovat bakterie střevní mikroflóry, které jsou součástí zažívacího systému.
Efekty skoro zázračné Lidé, kteří začali praktikovat tuto citrusovou očistu denně, prý zaskočily její efekty. Některé zbavila zdánlivě banální zácpy nebo nadýmání, jiné nepříjemných projevů dráždivého tračníku, bolestí žaludku, případně chronické vyčerpanosti. Dalším odstranila problémy s kůží, vlasy a s dalšími nemocemi. To aspoň tvrdí její příznivci. Ale to údajně nebyl jediný efekt. Ti, kteří ji poctivě dodržovali, shodili během půl roku šest kilo. Jako to? Zbavili se prý odpadů a fekálií zahnívajících ve střevech. A právě tyto toxické odpady, které naše tělo nedokázalo vyloučit, byly příčinou většiny uvedených potíží.
Tím nejhorším následkem pro tělo, které se nedokázalo zbavit nečistot a toxických odpadů, je podle příznivců citrusů rakovina tlustého střeva a konečníku.
Nemoc, která drtivě dopadá právě na Českou republiku. Ta láme ve statistikách rekordy. Pokud jde o výskyt tohoto typu zhoubných nádorů v přepočtu na obyvatele, pohybuje se na předních příčkách na světě. A některé roky je beznadějně první.
Taky z ní máte strach? Slupněte každý večer nějaký citrusový plod a budete prý v bezpečí. To aspoň tvrdí stoupenci a šiřitelé této očisty.
Směšné hlouposti „Tomu se musí smát každý, kdo ví aspoň něco o fungování zažívacího traktu,“ říká MUDr. Petr Mareček. „Představa, že nás pojídání citrusů zachrání například před rakovinou tlustého střeva a konečníku, je naivní.“
Doktor Mareček zároveň upozorňuje, že neexistuje seriózní výzkum, který by doložil, že nedostatek citrusů je rizikovým faktorem pro vznik tohoto druhu nádoru. Ale existují vědecké studie, které dokazují, že rizikovým faktorem pro vznik této choroby jsou:
* nadměrné holdování živočišným tukům * nedostatek pohybu a obezita * kouření a přílišné pití alkoholu * genetické dispozice v rodině
„Jeden pomeranč, grapefruit nebo mandarinka, které si dopřejeme každý večer, je určitě věc, která nám prospěje,“ říká doktor Mareček. „Ale rozhodně nepokryje doporučenou denní dávku vlákniny, která je 25-30 gramů. Dostatek vlákniny můžeme přitom považovat za jeden z preventivních kroků proti zmíněnému druhu rakoviny. Na rozdíl od propagovaného čištění střev.“
Úžasný orgán Zcela scestné je podle doktora Marečka tvrzení, že nás očistná kúra využívající citrusy zbaví nějakých jedovatých odpadů, které jsou pro naše tělo vysoce nebezpečné a mohou nám způsobit vážné zdravotní potíže.
Trávicí trakt, podobně jako celý lidský organismus je podle něj pozoruhodný orgán. Vyvíjel se a zdokonaloval tisíce let. Sám se umí přirozeně zbavit všech odpadních produktů látkové výměny. Dovede to svým způsobem dokonale. Nepotřebuje naši pomoc ani žádné vnější zásahy. Ty mu naopak mohou spíš ublížit než prospět. „Například přehnané užívání vlákniny může vyznavačům očistných kúr způsobit nedostatek důležitých minerálů a určitých jiných živin,“ varuje doktor Mareček. „Vláknina je totiž na sebe váže a strhává je s sebou.“
Iluzorní hubnutí Nevěrohodné je i tvrzení, že díky pravidelnému večernímu pojídání citrusového plodu shodíme šest kilogramů. Pokud chceme zhubnout, musí být výdej naší energie vyšší než její příjem.
Jestli toho dosáhneme menšími porcemi jídla nebo usilovnějším sportováním, je v podstatě lhostejné. Ale dá se pochybovat o tom, že toho dosáhneme jedním citrusem slupnutým po večeři.
Žádný toxický odpad se ve střevech nehromadí „To, co se příznivci této očisty snaží odstranit ze střev jako jedovatý odpad, je jejich přirozený obsah,“ upozorňuje doktor Mareček. „Navíc kvasné a další metabolické procesy jsou normální cestou, jak organismus získává z potravy potřebné živiny. Není na tom nic nebezpečného, zhoubného ani jedovatého.“ Komická je podle něj i představa hromadění odpadů. Buňky střevní sliznice neustále odumírají, odlučují se, odcházejí z těla a nahrazují je buňky nové. Tenhle proces probíhá velmi intenzívně. Neumí si proto představit, jak by se na stěnách střev mohlo něco usazovat. „Pro člověka, který zná fyziologii zažívacího traktu a jeho fungování, jsou podobná tvrzení směšná,“ říká MUDr. Petr Mareček.
A dodává: „Pokud bychom se měli něčeho vystříhat, tak asi přílišné konzumace potravin s různými konzervačními látkami, dochucovadly a barvivy. Ty jsou pro náš organismus skutečně zbytečnou zátěží.“ Výplachy jsou zbytečné a někdy i rizikové
Příkladem jiného ne příliš šťastného vnějšího zásahu, který nás má zbavit nezdravých usazenin ve střevě, je jejich výplach. Takzvaná hydrocolonterapie. To, co z nich díky této svérázné formě klystýru vyloučíme ven, tam totiž přirozeně vznikne znovu. Což možná není špatné, ale nabízí se otázka, jaký má potom výplach smysl.
|