Fórum Tety Kateřiny

Krásný sluníčkový den Vám přeje Teta Kateřina
Právě je čtv, 28 bře 2024, 14:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Margarín = skoro plast ;)
PříspěvekNapsal: čtv, 25 bře 2010, 23:25 
Offline

Registrován: úte, 20 led 2009, 20:23
Příspěvky: 79
Překopírováno z dokumentu zaslaného mailem...

Rama s nama


Článek stručně a precizně vysvětluje, jak nepatrný je rozdíl mezi umělou hmotou a tolik propagovanými margaríny.
Převzato z WM magazín: http://www.mwm.cz

Všechno, co bychom měli vědět o transfigurovaných tucích.

Oč jde a jak to začalo..

Transfigurované mastné kyseliny (anglicky trans-fats) jsou určité druhy nenasycených tuků (mohou být mono-nenasycené nebo poly-nenasycené).

Transfigurované tuky se v přírodě vyskytují v nevelkém množství v masu a mléčných produktech. Tyto přirozené látky ale nepředstavují žádný problém.
Transfigurované tuky z regálů v obchodech s nimi ovšem nemají mnoho společného. Jsou vytvořené průmyslově částečnou hydrogenací rostliných olejů a živočišných tuků. Tento chemický proces byl vyvinut na počátku 19. století a první výrobek zpracovaný touto metodou poprvé přišel do prodeje v roku 1911 pod názvem Crisco.

Na rozdíl od přirozených nejsou transfigurované tuky potřebné, a také nejsou právě prospěšné zdraví. Konzumace transfigurovaných tuků pětkrát zvyšuje riziko koronární srdeční choroby. Zdravotníci proto celosvětově doporučují omezení spotřeby transfigurovaných tuků na stopová množství. Transfigurované tuky získané částečnou hydrogenací olejů jsou obecně považovány za mnohem horší než přirozené.

A teď je to zajímavé…

Margarín byl původně vyroben jako krmivo, po němž měli rychle přibývat krocani. Ty ale místo toho zabíjel. Ovšem lidé, kteří předtím vložili do výzkumu všechny své peníze, chtěli aby se jim vrátily, a tak dali hlavy dohromady a uvažovali, co udělat, aby je dostali zpět.

Původně to byla bílá hmota bez chuti a zápachu, takže do ni přidali žluté barvivo a umělou příchuť, a začali to lidem prodávat místo másla.

Tak co, chutná?

ZNÁTE rozdíly mezi transfigurovanými tuky (margaríny) a máslem?

Obojí má stejné množství kalorií.
Máslo má, při 8 gramech oproti 5 gramům v margarínu, o něco více nasycených tuků.
Máslo podporuje vstřebání mnoha dalších živin z jiných jídel.
Máslo má spoustu nutričních výhod, zatímco margarín jen pár a to ještě přidaných chemiky! Máslo chutná mnohem lépe než margarín a může povznést chuť ostatních jídel.
Máslo tu je po staletí, ale margarín méně než 100 let.

A teď o transfigurovaných tucích....

Margaríny obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných kyselin (některé přes 50% ... a ví někdo, CO je těch zbývajících 50%?)

Podle poslední studie Harvard Medical, může konzumace margarínů, ve srovnání s těmi, které konzumují stejné množství másla, zvýšit počet onemocnění srdce u žen o 53%.

Zvyšují celkový cholesterol a LDL (to je ten škodlivý cholesterol) a snižují HDL cholesterol, (prospěšný cholesterol).

Až pětinásobně zvyšují ohrožení rakovinou.

Snižují kvalitu mateřského mléka.

Snižují odpověď organismu na antigen (imunita).

Snižují odezvu těla na inzulín.

Ale co je nejhorší ....

Margarínu chybí pouze jediná MOLEKULA – aby z něj byla 100% umělá hmota!!!

To poslední by samo o sobě mělo postačit k tomu, aby se soudný člověk ihned a do konce života vystříhal konzumace jakékoli formy „umělých jedlých tuků“, a čehokoli jiného, co prošlo hydrogenací.
Transfigurované tuky jsou nepřirozené, a proto je tělo nikdy nemůže strávit a spotřebovat ve formě energie. Ale ani správně vyloučit. Hromadí se v něm, lepí se na buňky, které dusí. Ucpává to arterie, ztučňuje játra a bez ohledu na tělesnou námahu nebo cvičení s tím nic neuděláte. Takže mrtvice, infarkt, selhání jater nebo ledvin nebo rakovina číhají hned za rohem.

Nevěřte?

Zkuste tohle:

Kupte vaničku umělého jedlého tuku, otevřete to a nechte někde venku ve stínu nebo v garáži. Po několika dnech pozorování si povšimnete několika věcí:

* nepřiblíží se k tomu žádní hlodavci, žádný hmyz, ani otravné octomilky, ba ani švábi;

* ani po letech se to nezkazí a nezačne jinak páchnout;

* nemá to žádnou výživnou hodnotu, takže to nic nebude žrát a nic na tom ani v tom neporoste;

* dokonce i plísně a mikroorganizmy se tomu vyhnou (a to už je co říct!!).

Proč to nic živého nechce? Protože to je z 99.99% plast, který život zabíjí!!

Co takhle rozpustit si na pánvi kelímek od jogurtu a namazat si to na topinku? Ne? Tak proč jíte margaríny?

Pamatujte: COKOLI zabíjí život, zabíjí i VÄS .... jen pomaleji.

Poznámka lékaře nakonec

Konečně to nějaký chemik napsal. Rád bych k tomu dodal, že pokud vyšetřuji pacientky s podkožními lipomy a celulitidou na ultrazvuku, shodně odpovídají, že jí pouze umělé tuky, že žijí „zdravě“. Po pravdě, s takto zdravě žijícími ženami je vhodný jen čistě profesionální kontakt. Jejich tělesné schránky totiž připomínají živoucí mumie.

Kdyby kdysi zvýšili příjem těchto umělých tuků v jídelníčku některých komunistických prominentů, byli by dokonale nakonzervovaní, takže by se k posmrtnému uchování jejich pozůstatků nemusela stavět nákladnou technikou vybavená mauzolea. (MUDr. Studnička)

Vliv margarínu na lidský organismus

Většina odborníků na výživu dnes prohlašuje, že obyčejné máslo je lepší - pokud ho jíme s mírou. Není pochyb o tom, že máslo je přírodní produkt, zatímco margaríny musí být vyráběny složitým technologickým procesem a nejsou tedy přírodním tukem. Margarín by zůstal bez vydatné pomoci barviv a jiných přísad nevábnou šedivou hmotou. Do másla, na rozdíl od margarínu nemusí být vitamíny přidávané uměle. Máslo obsahuje přírodní vitaminy ze kterých jsou nejdůležitější A a D. Vitamin A je potřebný pro dobrý zrak a zdravou pokožku a navíc je důležitý antioxidant. Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku, důležitého prvku pro zdravé kosti a zuby.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Margarín = skoro plast ;)
PříspěvekNapsal: pát, 26 bře 2010, 10:30 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř, 21 led 2009, 10:00
Příspěvky: 62
Pár let jsem margarín používala, ale někde jsem četla podobný článek a od té doby si kupuju máslíčko. Asi to vážně není nic zdravého :color: .
Díky, Lei :thumb: .


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Margarín = skoro plast ;)
PříspěvekNapsal: pát, 26 bře 2010, 22:45 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř, 21 led 2009, 14:14
Příspěvky: 69
Bydliště: Tábor
http://www.hoax.cz/hoax/margariny-a-zdr ... ma-s-nama/

_________________
,,Když něco chceš,celý Vesmír se spojí,abys své přání uskutečnil...!"

http://www.susila.webgarden.cz/


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Margarín = skoro plast ;)
PříspěvekNapsal: sob, 27 bře 2010, 14:02 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: úte, 20 led 2009, 21:48
Příspěvky: 150
Bydliště: Domažlicko
susila píše:
http://www.hoax.cz/hoax/margariny-a-zdravotni-riziko-rama-s-nama/


:thumbright: Susilo! Ve výživě je nejlepší zlatá střední cesta, řekla bych... :hi:

_________________
Duše, nezapomeň, že jsi Světlo a Láska!


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Margarín = skoro plast ;)
PříspěvekNapsal: sob, 27 bře 2010, 17:23 
Offline

Registrován: úte, 20 led 2009, 20:23
Příspěvky: 79
No nevím, ne že by mi ten vložený článek přišel na 100% důvěryhodný, spíš je to propaganda v opačném směru, než reklamy typu "Jezte margarín".
Na druhou stranu, pokud je pravda toto (z komentářů na hoax.cz):
Citace:
Rostlinné tuky (neboli margaríny) jsou směsí kvalitních rostlinných tuků a olejů, kde výchozí surovinou je vždy čistě přírodní produkt - rostlinný olej. Výroba rostlinných tuků je založena na jednoduchých mechanizmech: intenzivním mícháním předem připravené směsi tukové a vodní složky vznikne homogenní směs, která se nechá krystalizovat na chlazených válcích a současně se mechanicky zpracovává hnětením. Vlastní výroba rostlinných tuků je tedy, podobně jako výroba másla, založena pouze na fyzikálních procesech. Ostatně i klasické stloukání másla v máselnici na venkově je dnes nahrazeno průmyslovými technologiemi.


tak v tom případě nechápu, proč jsme se ve škole učili, že margaríny vznikají sycením rostlinných olejů vodíkem za vysokého tlaku a teploty a za přítomnosti katalyzátorů (nikl, platina). Že by nám vyučující lhala? :laughing:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Margarín = skoro plast ;)
PříspěvekNapsal: sob, 27 bře 2010, 21:36 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř, 21 led 2009, 14:14
Příspěvky: 69
Bydliště: Tábor
Marcelko,naprosto souhlasím....není nad zlatou střední cestu!
Já používám oboje,v poslední době teda spíše margaríny,protože mi máslo přestalo chutnat...a vzhledem k tomu,že svoje tělo poslouchám,tak máslo momentálně nedostává :sunny: :skippy:

_________________
,,Když něco chceš,celý Vesmír se spojí,abys své přání uskutečnil...!"

http://www.susila.webgarden.cz/


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Margarín = skoro plast ;)
PříspěvekNapsal: sob, 27 bře 2010, 21:47 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: čtv, 21 led 2010, 18:26
Příspěvky: 37
Já jsem zas četla, kdysi kdysi, že aby ty užasně zdravé rostlinné ojeje ztuhly do podoby margarinu, je zapotřebí dost chemie , stručně řešeno :skippy:

Třeba nám to tu rozlouskne některý z našich chemiků, co se nám zde na foru pohybují.

:skippy: I

_________________
Miluji, tedy jsem...


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Margarín = skoro plast ;)
PříspěvekNapsal: sob, 27 bře 2010, 21:47 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř, 21 led 2009, 14:14
Příspěvky: 69
Bydliště: Tábor
Lei,my jsme se také ve škole učili,že veškeré tuky jsou zdraví škodlivé...neřekla bych,že nám lhali...spíše nás učili to,co v danou dobu považovali za správné...jenže doba se mění.A ted už víme,že jsou některé tuky zdravé a některé ne...a možná za pár let se naše děti budou učit zase něco jiného. :sunny:

_________________
,,Když něco chceš,celý Vesmír se spojí,abys své přání uskutečnil...!"

http://www.susila.webgarden.cz/


Nahoru
 Profil E-mail  
 
 Předmět příspěvku: Re: Margarín = skoro plast ;)
PříspěvekNapsal: sob, 27 bře 2010, 21:57 
Offline

Registrován: úte, 20 led 2009, 20:23
Příspěvky: 79
No jo, ale chemie je, na rozdíl od povídání o výživě, věda, a o technologii výroby není možné prezentovat nějaký vlastní názor.
Tak jsem si to vyhledala a prý se v současné době už ustupuje od výroby, kterou jsem popsala a přiklání se k té technologii, co jsem ocitovala. Takže mi přijde, že článek je psaný na starší technologii, která se už moc nepoužívá (na druhou stranu nevím, jak poznat, která technologie byla použita u kterého margarínu).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Margarín = skoro plast ;)
PříspěvekNapsal: ned, 28 bře 2010, 8:34 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř, 21 led 2009, 14:14
Příspěvky: 69
Bydliště: Tábor
Lei,bohužel tohle asi nepoznáme...sice čtu složení výrobků,ale jistá si tím být nemohu.Nezbývá nic jiného,než občas věřit výrobcům a hlavně svému zdravému selskému rozumu :sunny:

_________________
,,Když něco chceš,celý Vesmír se spojí,abys své přání uskutečnil...!"

http://www.susila.webgarden.cz/


Nahoru
 Profil E-mail  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz